måndag 2 maj 2011

Justice for all? Knappast Vapen kan inte ge rättvisa.

Jag läste nyss att Osama bin laden  har blivit dödad i Pakistan, jag hörde USAs president Barack Obamas tal om det hela, och jag är inte imponerad.

För det första, bin Ladin är bara en man hans död kommer inte göra någon större skillnad i det större kriget mot terrorismen, kanske kommer det bara trappas upp än mer nu när amerikanarna har gjort en martyr av bin Ladin.

För det andra så hoppas jag att de äntligen kan ge upp de här dumheterna, tretusen personer dog den 11 september 2001. ja det var en tragedi men verkligen inte av den omfattningen för att berättiga att kriga i mellanöstern i tio år.
Om 3.000 personer ger dem rätt att kriga i 10 år, så betyder det att 3.000/10=300 personer ger rätt  till ett års krigande. Om vi tar ett annat angrepp på civila, ett angrepp som skedde i japan den 6-9 augusti 1945 så dog där 150.000 civila (detta är de lägsta beräknade siffrorna, man vet inte säkert) så ger det oss 150.000/300=500år. Amerikanarna ska vara väldigt glada att resten av världen inte är lika långsinta som de är. (Händelsen är givetvis bombningarna av Hiroshima och Nagasaki)


Men det mest frånstötande är när president obama gång på gång använder orden 'killed', 'justice' och 'victory'.
En persons död oavsett vilken persons död är aldrig en seger, den enda segern är att undvika krig. Och det är verkligen inte rättvisa, ja Osama bin Ladin kanske förtjänade att dö men det var inte soldater som skulle ha dödat honom eller USAs president som skulle ge orderna. Inget har sagt om att försöka ta honom levande så jag utgår från att det aldrig fanns en tanke på det.
Han skulle gripits och först inför domstol för brott mot mänskligheten, om de sedan dömt honom till döden så hade det varit rättvisa men rättvisa sker aldrig i strid, och vapen kan inte ge rättvisa. De kan hjälpa rättvisan, men rättvisa sker i domstolar, vapen på egen hand kan bara ge hämd.
Dessutom så missade de chansen att förhöra al qaidas ledare och möjligen få tag i fler medlemmar i orginisationen via honom.

President Obama avslutade sitt tal med "One nation under God, indivisible, with liberty and justice for all" Och på samma gång svek han rättvisan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar